Annons
Annons

BLOGGAR

Antikmässa Helsingborg 2017

För 55e gången anordnas Helsingborgs konst- och antikmässa. Sommarhöjdpunkten för antik- och retrofantaster samlar 125 utställare, och föremål mellan 10kr och nästan två miljoner kronor byter ägare 27-30 juli i Helsingborgs Arena.

Hos Stenhuset Antik hittade man vackra bruksföremål och en mycket smakfullt komponerad monter. Röd lapp satt redan på den fina flintgodsterinen som bärgats hem av en entusiast för en tusenlapp.

Johan Sjösten hade som vanligt en monter fylld med högklassiga antikviteter och allt smakfullt komponerat. Denna lilla godbit hörde till de mindre föremålen. Med en drivet måleri och samtida ram kommer målningen pryda sin plats i rätt miljö.

Bergtagen Antik och Design från Sala jobbar hårt för att finna de rätta föremålen med varm patina. Föremålen i den personligt komponerade montern sprider sant habegär. Bordet med den vackert målade skivan blev en klar favorit på mässan.

Hos Baumann Antiques från Köpenhamn finns alltid högklassiga antikviteter som i alla fall i mina ögon är svåra att motstå. Med handlarparets enormt höga krav på föremålens kondition finner man också mycket personligt, och sällan ser man något från föregående år. Att hitta nya föremål till varje mässa är en utmaning alla handlare stångas med. Paret Baumann är bland de absolut bästa i den kategorien.

Hos Seppe Wickström hade det handlats friskt, men många godbitar fanns kvar under vernissagetimmarna på onsdagskvällen. Denna lilla ask i koppar fick mitt hjärta att klappa. Med texten ”Koppar från Brahekyrkan Visingsö 1680” på livet kan man spekulera länge kring ålder och användningsområde. Är det en oblatask med saknat lock? Är skålen gjord under 1700-talet av koppar från 1600-talstaket? Det är tankar som dessa som verkligen ger antikviteter en extra, närmast magisk, dimension.

Ingen antikmässa är komplett utan en målning av Marcus Larson. Mollbrinks Konst från Uppsala hade i år med ett magnifikt exemplar på det som gjort Larson till en eftertraktad konstnär även i våra dagar. Med högt driven teknisk skicklighet och dramatisk effekt sugs man in i målningen och skeppets hårda kamp mot havets makter. Målningen är ett riktigt praktexempel där konstnärens alla stora kvaliteter finns samlade.

Nyskapande är det inte, men väl så snyggt. Berglöfs Antikhandel hade en monter komponerad precis så som det ”ska” se ut. Trettiotalstenn, förgylld empire, marmor och Josef Frank-tyger. Efter bara en liten stund hade empirekopparna hittat ett nytt hem på västkusten, och många flockades kring Hörlin-Holmkvists Skrindanfåtöljer.

Tokigheter och personliga föremål fanns i överflöd hos Edeby Antik och Vackert. En skojig monter med personligt utvalda föremål är alltid en fröjd att gå igenom. Bokstödet från engelska firman Rowland Ward på Piccadilly hade jag svårt att slita mig från. Kolonial- och jaktparafernalia är ibland svåra att acceptera med dagens standard och moralkrav, men de är ofrånkomligen underhållande och minst sagt kittlande.

Unga antikhandlaren Kim Berglund i Löddeköpinge ställde ut på Helsingborgsmässan för första gången. Med en faiblesse för mahogny och det sena 1800-talets varma, överlastade interiörer stod hans monter ut. Kul med antikhandlare som går emot trenden och vurmar för majolika och nystilar! Kristallkronor har blivit något av en specialitet för honom, och det var spännande att se den stora kristallkronan som var tvättad och polerad på ena sidan, medan den andra sidan såg ut som de ofta gör på auktion och i hem där de inte rengjorts på femtio år. Pedagogiskt och smart!

Allt på mässan är inte empire och höggustavianskt. Det finns stort utrymme för vintage- och retrosamlare som brinner för Lisa Larsson-figurer och Stig Lindbergs porslinsdesign. Här granskas utbudet hos Cromo Antik och Design av initierade besökare.

Hos Esteten är det alltid vackert komponerat. Detta barockskåp var något alldeles extra, trots att det är mycket trött och delar saknas. Men i en modern lägenhet eller ett supermodernt hus skulle detta skåp göra sig perfekt och tillföra en dimension ingen modern möbel kan tävla med.

 

”Vi har Liebhabe! Vi älskar våra föremål!” sade silver- och smyckeexperten Jan Ribbhagen under pressträffen inför Konst- och Antikmässan i Helsingborg. Han talade specifikt om medlemmarna i SKAF, men jag vill hävda att det är ett uttalande som är applicerbart på nästan alla utställare som samlats i Helsingborg. Juryn som går igenom framförallt den lite mer exklusiva delen av mässan var positiv till att man hade haft en ovanligt ”ren” mässa i år. Väldigt få föremål hade varit tveksamma och enligt juryns representant Anette Granlund var detta den mässa där det nog varit minst saker att anmärka på. En fin utveckling för branschen.

Annons

Kont- och Antikmässan i Helsingborg har länge varit en höjdpunkt på sommarhalvåret för alla som gillar antikviteter och vintage. Nytt för i år är att det sker guidade visningar på mässan. Som tidigare år erbjuds även kostnadsfria seminarier som leds av Charlotte Breimer Törnqvist.

Har man möjlighet att ta sig iväg till Helsingborg är det en härlig dagsutflykt och alltid skoj att ströva runt i gångarna och tjata lite med handlare och likasinnade entusiaster. Flera medarbetare på Antik & Auktion smyger runt i gångarna under mässdagarna – haffa oss gärna och byt några ord om ni har lust!

 

 

 

Andra gillar också:

Kommentera

Annons


Annons

SENASTE FRÅN ANTIK & AUKTION

Laddar