Annons
Annons

BLOGGAR

Falska 1700-talsmöbler

I juni skakades den franska antik- och museivärlden i grunden. Några av landets främsta antikhandlare arresterades efter misstankar om att ha sålt falska möbler till världsarvet Versailles. Bill Pallot och Laurent Kraemer misstänks ha sålt fyra, varav två falska, stolar för hisnande €1.7 miljoner, närmare 16.5 miljoner kronor till slottet utanför Paris.

Stol tillverkad av Louis Delanois för Grevinnan du Barry, Ludvig XV älskarinna. Foto: Versailles

Stol tillverkad av Louis Delanois för Grevinnan du Barry, Ludvig XV älskarinna. Foto: Versailles

Historien tog sin början 2009 när Bill Pallot, associerad under närmare trettio år med Galerie Didier Aaron, och antikhandlarkollegan Laurent Kraemer från Galerie Kraemer sålde fyra stolar till Versailles. De skulle varit tillverkade av möbelmästaren Louis Delanois år 1769 för Ludvig XV sista älskarinna Grevinnan du Barry. Det tillverkades totalt tretton stolar av denna typ till en av salongerna på Versailles. Under de senaste tjugo åren hade slottet köpt tillbaka tio stolar, varav en är en senare 1800-talskopia. Ludvig XV privata stol, som var något större, anses vara försvunnen sedan tidigare.

Annons
Laurent Kraemer i galleriets showroom i Paris.

Laurent Kraemer i galleriets showroom i Paris.

Historien med de senaste förmodade förfalskningarna uppdagades när den franske antikhandlaren och stolsexperten Charles Hooreman kontaktade polisen 2012. Han ansåg att det cirkulerade förvånansvärt många av just dessa stolar ute på marknaden. ”Versailles har tio, en schweizisk samlare har en, och jag känner till en annan som är enastående som tillhör en samlare i Paris. Det är ganska många” säger han till Artnetnews.com i en intervju. Hooreman har undersökt stolarna på Versailles som köptes från Kraemer och anser att mycket tyder på att de är av senare tillverkning.

Både Galerie Kraemer och Galerie Didier Aaron med möbelexperten Pallot, anses vara några av världens absolut skickligaste handlare och konstförmedlare. Familjen Kraemer driver Paris äldsta familjeföretag verksamt inom möbel- och konstföremålsbranschen, grundat redan 1875. På grund av skandalen tvingades Kraemer dra sig ur La Biennale des Antiquiares, en av Europas viktigaste antikmässor, som gick av stapeln under september tidigare i år. Laurent Kraemer släptes mot borgen efter att ha nekat till alla anklagelser. Han hävdar att han endast handlat i god tro. Bill Pallot har dock erkänt tillverkningen av kopierade kungliga möbler, men hävdar att det bara rörde sig om ”en intellektuell utmaning”, skriver Antiques Trade Gazette.

Bill Pallot, som hävdar att tillverkningen av falska möbler endast handlar om "en intellektuell utmaning". Foto: Le Figaro

Bill Pallot, som hävdar att tillverkningen av falska kungliga möbler endast handlar om ”en intellektuell utmaning”. Foto: Le Figaro

Att verkligen bevisa att en viss möbel är en kopia är en mycket svår uppgift. Fram till andra världskriget användes i stort sett samma tekniker och samma verktyg som man gjort i flera sekel. Skickliga möbelförfalskare har dessutom använt trä från gamla möbler, ex. kyrkointeriörer, för att allt ska vara så autentiskt som möjligt. Äldre limrester löses upp och används på nytt. Det används damm från övergivna kryptor som borstas in i limfogar, för att man inte ska få utslag på undersökningar som går djupare in i möbelns olika delar. Det kan låta omständligt. En välgjord kopia kan kosta flera hundratusen kronor att tillverka. Men om slutpriset blir mer än tre miljoner kronor per styck, som exemplet med stolarna ovan visar, så anses det av vissa vara värt det.

I intervjun med Gallerie Kraemer som Artnet News gjorde i juni i år, låter en representant för galleriet meddela att galleriet aldrig har låtit nyproducera någon typ av möbel, någonsin. ”Vi har aldrig sålt något som vi har haft tvivel kring”, säger de vidare. Men om stolarna visar sig vara förfalskningar ”…självklart är vi offer… Vi ansåg dem äkta, precis som de franska myndigheterna”. Han syftar på att stolarna är upptagna på franska statens lista över äkta möbler som belagts med export- och försäljningsförbud. Slottet utanför Paris följer själva utvecklingen av fallet ”med största uppmärksamhet” och reserverar sig för att kunna vidta rättsliga åtgärder om det visar sig att möblerna är förfalskningar.

Andra gillar också:

Kommentera

Annons


Annons

SENASTE FRÅN ANTIK & AUKTION

Laddar