Annons
Annons

BLOGGAR

Gult vin från Ludvig XVI tid sålt för rekordpris

Den 26 maj såldes de sista tre flaskorna "vin jaune" från 1774, året innan Ludvig XVI beträdde Frankrikes tron. Familjen vars anfäder en gång tillverkat det gula vinet har lagrat det tillsammans med andra skatter, men valde nu att avyttra sina sista flaskor. 2006 sålde man några andra flaskor av samma årgång, men nu är sagan all och årgången har bytt ägare för rekordpris ännu en gång.

Antoine-François Callets målning av Ludvig XVI (1754-1793) från 1779 hänger i dag i Apollon-salongen på slottet Versailles strax utanför Paris. Foto: Google Art Project

Oavsett om man är road av vin eller inte så är det fascinerande att Ludvig XVI kunde ha druckit detta vita, eller mer exakt ”gula”, vin från distriktet Jura i östra Frankrike. De tre flaskorna Arbois Vin Jaune hade en värdering om €15 000-20 000 styck, men budgivningen förväntades skena iväg. Det rörde sig trots allt om några av världens äldsta kända flaskor vin. 2011 såldes en liknande flaska från samma tillverkare. Den klubbades då för €57 000. Så förväntningarna var höga inför lördagens auktion.

Annons

Den första flaskan klubbades för hela €103 700. De andra två såldes för €76 250 respektive €73 200. De tre flaskorna såldes alltså för cirka 2.5 miljoner svenska kronor totalt. Imponerande även i vinauktionernas värld. Inte oviktigt för prisnoteringarna är att vinet av 1700-talsvinmakaren Anatole Vercel har lagrats i något som kallas ”Tabernaklet” i Jura, en välkänd cave där viner med potential kan lagras i decennier. För att inte säga flera sekel.

”Att ha tre flaskor från just detta år och av sådan kvalitet är exceptionellt,” sade auktionisten Philippe Eteviant innan auktionen, enligt Economic Times. 1994 samlades 24 vinexperter för att prova just denna årgång, och gav den 9.4 av 10 möjliga i betyg. Alla bör alltså ha varit nöjda efter auktionens slut. Säljare, auktionist, och inte minst köpare. Vinet hamnade bland annat i Kanada hos en person som enligt uppgift tidigare varit involverad i import och export av franska viner.

Lite kuriosa: Vin Jaune betyder ”gult vin” och är en specialitet från Juradistriktet, ett område beläget vid Schweiziska gränsen. Vin Jaune skiljer sig från andra vita viner genom att det lagras minst sex år och några månader på öppna, gamla återanvända ekfat. Man använder främst Savagnin-druvan vid tillverkning av det gula vinet. När druvan skördats på fälten, så sent som absolut möjligt på året, lagras den pressade vinsaften på de öppna ekfaten. På sikt dunstar vinet något, och toppen täcks av ett tunt hölje av jäst. Denna jäst-film, kallad voile, hindrar oxidering av vinet. När vinet väl tappas på flaska används endast 62 cl-flaskor. Vin Jaune-tillverkningen har fått specialtillstånd från EU för att få använda denna politiskt inkorrekta flaskstorlek.

Andra gillar också:

Kommentera

Annons


Annons

SENASTE FRÅN ANTIK & AUKTION

Laddar