Annons
Annons

BLOGGAR

Librairie F. De Nobele – Paris bästa boklåda?

Konstböcker i mängd. Tusentals titlar trängs längs väggarna. Librairie F. De Nobele på Rue Bonaparte i Paris 6e Arr. är en skattkammare för konst- och bokälskaren mitt emellan de litterära caféerna på Boulevard Saint-Germaine och Pont des Arts.

Librairie F. De Nobele på no. 35 Rue Bonaparte, Paris.

Jag är i Paris. Häromdagen, på väg från Café de Flore och mitt förmiddagskaffe, sprang jag av en händelse på en av de bästa boklådor jag någonsin varit i. Enbart tillägnad konst- och konsthantverkslitteratur. Som det så vackert står på kartan, ’librairie consacrée aux beaux-arts’.

Annons

Hävdar jag att detta är den bästa boklådan för konstlitteratur kommer röster höjas om att nej, då har du inte besökt den och den boklådan i New York, London eller Berlin. Sant. Jag har inte varit hos alla konstbokhandlare i hela världen. Men många.

Librairie F. De Nobele är inte enormt stort. Bara ett rum. Men en sådan karaktär sedan. Antikviteter i bruk. Bordslamporna, skrivbordet som agerar försäljningsdisk. Här finns inte en millimeter fri hyll-yta någonstans. Bokhyllorna i mörkt trä och biblioteksborden dignar av titlar. Inte bara obskyra antikvariska utgåvor, inte alls. Snarare det allra senaste inom forskning, utställningskataloger och seminarier. Utan att bli akademiskt knastertorrt. Vackra band med täta färgillustrationer. Mycket franskt, men även annan europeisk och nordamerikansk konst. Jag ska erkänna att det är mest för de som intresserar sig för västerländsk konst. Synd kanske. Men de kan inte ha allt.

Se så bra, tänker någon av er. Ett bevis på att den fysiska boken och bokhandlaren inte är utrotningshotad. Eureka! Jag frågade Madame, föreståndarinnan, hur affärerna går. Berömde henne och sade hur fantastiskt det var att komma hit. Hon slog ned blicken. Tittade på sin yngre vän som hjälpte henne. ”Jag letar efter någon som kan ta över. Men ingen vill. Affärerna är inte som förr. Långt ifrån.” svarade hon. Hon har drivit affären i trettio år.

Jag gjorde i alla fall ett lite inköp och inhandlade två intressanta titlar om ägarstämplar på Mästarteckningar. Ett litet stöd. Kanske kan hon vara kvar en dag extra.

Är ni i närheten av Boulevard Saint-Germaine, promenera de extra metrarna till butiken på Rue Bonaparte. Bara några sekunder från Café de Flor och Les deux Magots.

Det är lätt att förföras i Paris. Låt er förföras av utbudet och stillheten i Librairie F. De Nobele. Det är tusen gånger trevligare än muséishopparna på Louvren och Musée d’Orsay.

Andra gillar också:

Kommentera

Annons


Annons

SENASTE FRÅN ANTIK & AUKTION

Laddar